25 Μαΐου 2013

Ιερισσός: Μια συναυλία για έναν αγώνα που θα νικήσει

dsc08655.jpg
αναδημοσίευση από alterthess.gr

Σε μερικές ώρες η Ιερισσός θα πλημμυρίσει από κόσμο σε μια «συναυλία για μια εξόρυξη που δεν θα γίνει ποτέ» και το «τρελό χωριό χορεύει ήδη από χαρά»!. Όλοι οι κάτοικοι της Ιερισσού, των Νέων Ρόδων, της Αμμουλιανής, της Ουρανούπολης, της Μεγάλης Παναγίας κ.α., γυναίκες και άνδρες όλων των ηλικιών αλλά και μικρά παιδιά εδώ και δύο εβδομάδες προετοιμάζονται πυρετωδώς όχι απλά για μια συναυλία αλλά για το γεγονός ότι θα βρεθούν μαζί με χιλιάδες αλληλέγγυους στον αγώνα τους. Και αυτό κάνει την διαφορά. Εξάλλου όπως τονίζεται και στην ανακοίνωση των επιτροπών αγώνα της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης «Στη καταστολή, στην αστυνομική και δικαστική αυθαιρεσία και στην κρατική τρομοκρατία απαντάμε με αλληλεγγύη, ενότητα και αγώνα. Γιατί δεν μας μένει τίποτα άλλο που να αξίζει να ακουμπήσουμε πάνω του». Στην συναυλία θα τραγουδήσουν αφιλοκερδώς οι Γιάννης Αγγελάκας, Δημήτρης Ζερβουδάκης, Σοφία Γεωργαντζή, Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Ματούλα Ζαμάνη, Παύλος Παυλίδης και οι B- Movies.
Η οργάνωση της συναυλίας δεν χρειάζεται ειδικούς
Οι κάτοικοι έχουν χωριστεί σε ομάδες καθαριότητας, φύλαξης, μπαρ-σέρβις, μπουφέ, ψησίματος σουβλακίων, καθαριότητας, πάρκινγκ, οικονομικής ενίσχυσης, πασπαρτού κ.α., τρέχουν από το πρωί ως το βράδυ προκειμένου να είναι όλα στην ώρα τους έτοιμα.
«Εγώ είμαι στην ομάδα πασπαρτού ή αλλιώς «πας παντού». Είναι η ομάδα εκτάκτου ανάγκης και όπου θα χρειαστεί ενίσχυση θα στέλνουμε άτομα» λέει η Λόλα Χρυσούλη λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση της ομάδας σέρβις στην οποία συμμετέχουν 40 γυναίκες και άνδρες. «Το πρωί θα φτιάχνω πίτες, το βράδυ είμαι περιφρούρηση» προσθέτει η Κατερίνα ενώ η Λόλα εξηγεί ότι στην ομάδα περιφρούρησης οι περισσότερες είναι γυναίκες. «Δεν είμαστε ούτε σεκιουριτάδες ούτε αστυνομικοί και έτσι αποφασίσαμε την χρέωση αυτή να την αναλάβουν γυναίκες». Στον χώρο της συναυλίας θα υπάρχουν πάγκοι με ενημερωτικό υλικό ενώ ειδικός χώρος θα δοθεί στο Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης μέλη του οποίου θα βρίσκονται εκεί και θα προσφέρουν βοήθεια σε περίπτωση ανάγκης. Οι χιλιάδες αλληλέγγυοι απ`όλη την Ελλάδα που θα δώσουν το παρών θα έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενηθούν στην Ιερισσό, στα Νέα Ρόδα, στην Ουρανούπολη, το Δεβελίκι και την Αμμουλιανή σε ενιαία χαμηλή τιμή απλά με την αναφορά ότι έρχονται για την συναυλία ενώ όλοι οι χώροι στην παραλία της Ιερισσού θα είναι κατάλληλα διαμορφωμένοι για τους κατασκηνωτές. Όταν τους ρωτάς που θα μείνουν τόσες χιλιάδες άνθρωποι σου απαντούν «Καλή καρδιά και όλοι οι καλοί χωράνε!»

«Δεν το βλέπουμε απλά σαν ένα μουσικό φεστιβάλ αλλά σαν την μοναδική ευκαιρία να γνωριστούμε με τον κόσμο, να δείξουμε τι συμβαίνει στον τόπο αυτό» τονίζει η Μαρίλη Παπανικολάου ενώ η Λόλα συμπληρώνει «Είναι μια συναυλία αφιερωμένη στα αδέλφια μας που βρίσκονται στην φυλακή. Είναι σημαντικό να πάει καλά» . Η σκέψη όλων βρίσκεται στον Βασίλη και τον Γιώργο τους δύο κατοίκους της Ιερισσού που βρίσκονται προφυλακισμένοι στις φυλακές Διαβατών με κατασκευασμένες όπως λένε οι συνηγοροί τους κατηγορίες. Οι συζητήσεις για την απουσία τους στην συναυλία δίνουν και παίρνουν παράλληλα με τις προετοιμασίες και όπως λένε όλοι εδώ: «Στις γιορτές και τις χαρές η ευχή πλέον είναι μία «Λευτεριά στα αδέλφια μας και στον Κάκαβο»».
«Αυτόν τον αγώνα δεν τον δίνουμε για να χάσουμε και για αυτό και η συναυλία αυτή έχει αυτόν τον τίτλο» συνεχίζει με έμφαση η Ελένη Δημητρακούδα. «Θέλουμε να αλλάξουμε την εικόνα που διαδίδουν τα ΜΜΕ για μας, είναι και αυτός ένας λόγος που καλούμε τον κόσμο να μας γνωρίσει από κοντά. Να δει ότι δεν είμαστε τρομοκράτες αλλά ότι αγωνιζόμαστε ενάντια στην καταστροφή του βουνού μας» συμπληρώνει η Μαρία Βεργίνη που είναι και μία από τους συλληφθέντες της πορείας στις 21 Οκτώβρη στις Σκουριές, πορεία που είχε δεχτεί την δολοφονική καταστολή της αστυνομίας.
«Μέσα από ένα συγκεκριμένο θέμα αγωνιζόμαστε για πολύ ευρύτερα ζητήματα που αφορούν τις ζωές μας. Πως αντί να κλειστεί κάποιος σε μια επαγγελματική ταυτότητα μπορεί να χρησιμοποιήσει τις δεξιότητές του σε έναν κοινό σκοπό. Αυτό φάνηκε τόσο στην εμπειρία που έχουμε από τον αγώνα αυτό αλλά και στην οργάνωση της συναυλίας. Οικοδόμοι άνεργοι σε μία ώρα κατάφεραν να στήσουν την σκηνή της συναυλίας, γυναίκες ανέλαβαν το καλωσόρισμα των καλλιτεχνών, θα μαγειρέψουν όχι για να τους εντυπωσιάσουν αλλά για να τους χαρίσουν μια σπιτική γεύση» αναφέρει η Άννη Βασιλείου σχετικά με την συναυλία που όπως διευκρινίζει δεν διοργανώνεται από μάνατζερ και επαγγελματίες αλλά «αποτελεί τον καρπό της συλλογικής προσπάθειας όλων» Αναφορικά με τον σκοπό της μουσικής αυτής βραδυάς τονίζει: « Κάποια πράγματα στον αγώνα αυτό δεν γίνονται με λόγια αλλά με νότες. Θα είναι σαν τα παλιά πανηγύρια, θα κολυμπήσουμε μαζί στις ίδιες μελωδίες, θα χορέψουμε μαζί. Είναι αυτό το μαζί του αγώνα το οποίο απαιτεί ένα κόστος. Ακόμα και το να δώσεις το παρών στην συναυλία αυτή έχει ένα κόστος. Για τον καθένα είναι ξεχωριστό. Μόνο έτσι όμως συνειδητοποιεί κανείς τον αγώνα αυτό σαν δικό του »
«Θέλουμε να σπάσουμε την απομόνωση στην οποία επιχειρούν μεθοδευμένα τα ΜΜΕ να κλείσουν τον αγώνα μας. Πρόκειται για ενορχηστρωμένη προσπάθεια πίσω από την οποία κρύβεται ένας ολόκληρος μηχανισμός ο οποίος αποφασίζει είτε να κρατάει χαμηλά το θέμα της εξόρυξης και της καταστολής είτε να το αποσιωπά. Έτσι η συναυλία είναι ένα μέσο να δημοσιοποιήσουμε όσα έχουν συμβεί στον τόπο μας, μια πράξη συμπαράστασης, γνωστοποίησης συνεύρευσης ανθρώπων» συμπληρώνει ο Θανάσης Κρομμύδας και η Άννη καταλήγει «μετά την συναυλία κανείς δεν θα αναφέρεται πλέον σε ένα γαλατικό χωριό αλλά σε έναν κοινό αγώνα που συνδέει άτομα και συλλογικότητες απ`όλη την Ελλάδα σε όλα τα πεδία». Να σημειωθεί ότι την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί βόλτα στο βουνό Κάκαβος προκειμένου οι αλληλέγγυοι να δουν και από κοντά τον τόπο που επιδιώκει να καταστρέψει η εταιρεία.
Για κατάθεση καλούνται ακόμη τρία άτομα για τα γεγονότα στις Σκουριές
Και ενώ η Ιερισσός προετοιμάζεται για την συναυλία, η κυβέρνηση συνεχίζει αδιάκοπα την προσπάθεια τρομοκράτησης και ποινικοποίησης των κατοίκων που αγωνίζονται. Έτσι την Δευτέρα την ώρα που θα γίνεται εξ` αναβολής η δίκη των τριών γυναικών που συνελήφθησαν στο βουνό Κάκαβος την Κυριακή 12 Μαϊου μετά από την επίθεση που δέχτηκαν από την αστυνομία, τρία ακόμη άτομα (δύο από την Ιερισσό και ένα από την Μ. Παναγιά) από τα 18 που διώκονται για τα γεγονότα στο εργοτάξιο στις Σκουριές έχουν κληθεί να απολογηθούν στον Εισαγγελέα Χαλκιδικής.
Σε κοινή ανακοίνωσή τους πέντε σύλλογοι της Μ. Παναγιάς (ο Σύλλογος Γυναικών Μεγ.Παναγίας, ο Σύλλογος Επαγγελματοβιοτεχνών Μεγ.Παναγίας, ο Δασικός Συνεταιρισμός Μεγ.Παναγίας, ο Ιππικός Σύλλογος Μεγ.Παναγίας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεγ.Παναγίας) κάνουν λόγο για συνέχιση της άδικης μεταχείρισης της πολιτείας απέναντι στους υπερασπιστές του τόπου αυτού.
«Καταγγέλλουμε τις άδικες κατηγορίες που τους προσάπτουν και πιστεύουμε ότι είναι θύματα της γενικής καταστολής που υφίσταται η περιοχή μας επειδή η πλειοψηφία της νοιάζεται και αγωνιά για το μέλλον και την ύπαρξη του τόπου που γεννηθήκαμε. Και ρωτάμε: Έχουμε ή όχι το δικαίωμα να αντιδράσουμε σε κάποιον που επιβουλεύεται το μέλλον του τόπου μας; Έχουμε ή όχι το δικαίωμα να διαδηλώνουμε για τη ζωή μας; Έχουμε ή όχι το δικαίωμα να εξασφαλίσουμε για τα παιδιά μας τον τόπο που ανάθρεψε γενιές και γενιές προγόνων μας; Έχουμε ή όχι το δικαίωμα να υπερασπιστούμε την τιμή και την αξιοπρέπειά μας;» αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους δηλώνοντας την συμπαράστασή τους στους 20 συναγωνιστές τους εκ των οποίων οι τρεις κλήθηκαν για ανάκριση στο Πολυγύρο την Δευτέρα.
«Για μας ζωή είναι η γη, ο αέρας, το νερό, αξίες που πιστεύουμε ότι κινδυνεύουν άμεσα από την εξορυκτική δραστηριότητα στην περιοχή μας και που συνιστούν την ίδια τη ζωή!» καταλήγουν.