30 Αυγούστου 2012

ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων για το νέο κύμα εφεδρείας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΚΥΜΑ "ΕΦΕΔΡΕΙΑΣ", 10/8/2012

Αθήνα,  10/08/2012
Αρ.Πρωτοκόλλου: 260
ΘΕΜΑ: Για το νέο κύμα “εφεδρείας” που συζητά η κυβέρνηση
Πριν καν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στα δικαστήρια, όπου προσέφυγαν οι θιγόμενοι από το αντισυνταγματικό μέτρο της «εφεδρείας» του Ν. 4024/2011, η νέα κυβέρνηση ανακαλύπτει τη λύση στην εξοικονόμηση κονδυλίων από τη μείωση του δημόσιου τομέα με κάποια νέα εκδοχή «εφεδρείας». Άλλωστε οι ίδιοι οι εμπνευστές της «εφεδρείας» του περασμένου Νοεμβρίου διαπίστωσαν ευθύς αμέσως και το εξέφρασαν δημοσίως ότι το μέτρο αυτό ήταν αποτυχημένο και αναποτελεσματικό, όπως άλλωστε και όλες οι οριζόντιες περικοπές στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Αντί λοιπόν να σταματήσουν αυτές τις οριζόντιες περικοπές, όπως υποσχέθηκαν προεκλογικά, προχωρούν ξανά στην ικανοποίηση κάθε παράλογης απαίτησης της ΤΡΟΙΚΑΣ, που οδηγεί σε μεγαλύτερη ύφεση και φτώχεια την χώρα. Στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς οποιαδήποτε νέα μείωση προσωπικού θα σημάνει:
- Περαιτέρω κινδύνους για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, της κοινής περιουσίας του ελληνικού λαού.
- Παροπλισμό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, που μέσα από τα έργα της, τις δράσεις πολιτισμού και την επιστημονική προσφορά της συμβάλει σε μία διαφορετική ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.
- Καθυστερήσεις στην υλοποίηση των εκατοντάδων ενταγμένων στο ΕΣΠΑ έργων πολιτισμού και στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, που –σύμφωνα πάντα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες– αποτελεί στόχο πρώτης προτεραιότητας.
- Καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των πολιτών από την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Ήδη σήμερα πολλοί (πρώην) νομοί εξυπηρετούνται από έναν ή δύο αρχαιολόγους, ενώ οι συνάδελφοι σε όλη την Ελλάδα έχουν υπερβάλλει εαυτόν για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στο δύσκολο και πολυσύνθετο έργο που επιτελούν.
Θεωρούμε ότι είναι άνευ αντικειμένου κάθε συζήτηση για περαιτέρω μείωση του προσωπικού στον τομέα του πολιτισμού, το οποίο με τις εφεδρείες και τις συνταξιοδοτήσεις των τελευταίων ετών έχει ήδη μειωθεί δραματικά. Θα πρέπει να γίνει σε όλους κατανοητό, ότι το «λιγότερο κράτος», όπως το εννοεί η Τρόικα και οι πολιτικές της, δεν έχει καμία σχέση με την εξοικονόμηση πόρων. Αντιθέτως, σημαίνει υποβάθμιση κάθε κοινωνικού αγαθού (παιδείας, υγείας, πολιτισμού), ιδιωτικοποίηση τομέων του Δημοσίου και τελικά ένα Κράτος, το οποίο θα κοστίζει πολύ περισσότερο στον φορολογούμενο πολίτη, που θα καλείται να πληρώνει αδρά ακόμη και για στοιχειώδεις ανάγκες του!
Θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο, να υπάρξει επιτέλους ο στοιχειώδης σεβασμός σε εργαζόμενους επιστήμονες, που προσπαθούν μέσα σε αντίξοες συνθήκες σε όλη τη χώρα να επιτελέσουν το έργο τους, χωρίς κονδύλια και μέσα, με μισθούς πείνας, με την καθημερινή απειλή των συγχωνεύσεων, της «εφεδρείας» και των απολύσεων να διαλύουν κάθε όραμα κοινωνικής προσφοράς.
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αντιτάσσεται στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για νέες περικοπές μισθών, συντάξεων και εφάπαξ καθώς και νέο γύρο «εφεδρείας» και καλεί τα μέλη του να αντιδράσουν δυναμικά σε κάθε προσπάθεια επιβολής οποιαδήποτε τέτοιας ρύθμισης.
Για το Δ.Σ.
Η Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Δέσποινα Κουτσούμπα Γεώργιος Ρήγινος