8 Ιουνίου 2010

Eξεταστική S.O.S

Το καλοκαίρι και η εξεταστική έφτασε! Και για άλλη μία φορά οι όροι διεξαγωγής της μόνο τα συμφεροντά μας δεν εξυπηρετούν. Το έργο το έχουμε ξαναδεί. Ατελείωτες ώρες «επιστημονικής» αποστήθισης και παπαγαλίας. Για να περάσεις το μάθημα θα πρέπει να αποδεχτείς και να αναπαράγεις την άποψη του καθηγητή και του συγγράμματος. Το σίγουρο είναι οτι νιώθεις ότι δεν πέρασες πότε την πόρτα του Πανεπιστημίου, ότι βρίσκεσαι ακόμα στο Λύκειο. Στα περισσότερα μαθήματα η ύλη είναι τεράστια και ανακοινώνεται ελάχιστες μέρες πριν από την εξεταστική. Πολλές φορές χρειάζετται να πληρώσουμε τις σημειώσεις οι οποίες είναι απαραίτητες για να περάσουμε το μάθημα και φυσικά το πρόγραμμα δεν βοηθάει κανένα να δώσει τα μαθήματα που έχει δηλώσει αφού τα περισσότερα πέφτουν την ίδια μέρα. Το πιο σημαντικό, είναι ότι στα περισσότερα μαθήματα δεν μας δίνεται καν η δυνατότητα απαλλακτικών εργασιών, κάτι που θα μας επέτρεπε μια καλύτερη εμπλοκή με το αντικείμενο μας και τη δυνατότητα να καταθέσουμε την προσωπική μας άποψη.



Σε κάθε εξεταστική επαναλαμβάνονται με μαθηματική ακρίβεια κάποια φαινόμενα που πλήττουν τα συμφέροντα μας και που δυσκολεύουν τις σπουδές μας. Τα μαζικά κοψίματα, τα θέματα εκτός ύλης, ο περιορισμός του χρόνου εξέτασης δεν είναι ζητήματα που πρέπει να τα αγνοούμε. Γιατί όλα αυτά μεταφράζονται σε παραπάνω χρόνια σπουδών και σε επιπλέον έξοδα για τις οικογένειες μας.

Γι’ αυτό εδώ και πολλά χρόνια ο σύλλογος φοιτητών φιλοσοφικής έχει κατοχυρώσει τα δικαιώματα των εξεταζομένων

 Δεν δίνουμε μαθήματα για τα οποία δεν έχουν δοθεί δωρεάν συγγράμματα ή σημειώσεις.
 Δεν δεχόμαστε να απαντήσουμε σε θέματα εκτός ύλης.
 Ο χρόνος της εξέτασης είναι τρείς ώρες από τη στιγμή της εκφώνησης των θεμάτων.
 Δεν δεχόμαστε προληπτικές αλλαγές θέσεων.
 Απαγορεύεται το ψάξιμο στα προσωπικά μας αντικείμενα.
 Η δυνατότητα εξόδου από την αίθουσα για φυσικές ανάγκες είναι αναφαίρετο δικαίωμα μας.
Σε περίπτωση μαζικού κοψίματος απαιτούμε την επανεξέταση των μαθημάτων και την αναβαθμολόγηση των γραπτών.

Φέτος, μετά από αρκετό καιρό, μέσα από τις μαζικές διαδικασίες του συλλόγου μας, καταφέραμε να μην επαναληφθεί το εξεταστικό κάτεργο των τριών εβδομάδων της περσινής εαρινής εξεταστικής και να διαρκέσει φέτος 4.
Ακόμα και κατά τη διάρκεια της εξεταστικής, πρέπει καθημερινά να αγωνιζόμαστε για ισχυρό φοιτητικό σύλλογο και μέσα από τους μαζικούς μας αγώνες να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα μας!

Συνεργασία Ανεξάρτητων Φιλοσοφικής
(συμμετέχουμε στην Ενωτική Πρωτοβουλία Σ.Α.Φ.- Κ.ΑΡ.ΦΙ.)