18 Οκτωβρίου 2016

Τι συμβαίνει με το πρόγραμμα σπουδών του μουσικού;


Επιστρέφοντας στα έδρανα όλοι βρεθήκαμε προ εκπλήξεως ενός Νέου Προγράμματος Σπουδών της σχολής μας του οποίου βασικό χαρακτηριστικό είναι τα τέσσερα έτη σπουδων εν αντιθέσει με την πενταετία που είναι τα τμήματα της μουσικολογίας στην Ελλάδα. Κι εδώ, είναι που ψάχνουμε να βρούμε ποιό είναι το νόημα αυτής της κίνησης και που αυτή στοχεύει. Μπαίνοντας στο τμήμα μουσικών σπουδών γνωρίζαμε οτι έχουμε πέντε χρόνια  σπουδών  αλλά και ότι το πτυχίο που θα χορηγείται βάσει του Νέου Προγράμματος, που θεσπίστηκε το καλοκαίρι του 2010, θα κατοχυρώνει ακαδημαϊκή ισοδυναμία με μεταπτυχιακό τίτλο Master (συμφωνα με την ακριβή ανακοίνωση της γραμματείας). Έπειτα μάθαμε οτι για να κατοχυρώσουμε τον μεταπτυχιακό τίτλο πρέπει να πάρουμε πτυχίο έχοντας μέσο όρο πάνω απο 8,5 !!! Κι ενώ κάτι τέτοιο είναι από μόνο του απαράδεκτο ξαφνικά έρχεται η ανακοίνωση που λέει ότι εντασσόμαστε όλοι ανεξαιρέτως στο νέο πρόγραμμα σπουδών από τον Σεπτέμβριο του 2017 και χάνουμε κάθε δικαίωμα για τον τίτλο Master έτσι κι αλλιώς.
Κάποιοι θα γυρίσουν και θα πούν καλά τα λές αλλά δεν μας αναγνώριζαν Master έτσι κι αλλιώς παρά τα όσα λέει ο οδηγός σπουδών ή η όποια ανακοίνωση στην γραμματεία. Σωστά; Όχι, μπορεί να μην έχουμε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών αναγνωρισμένο στην αγορά εργασίας με το συγκεκριμένο πτυχίο αλλά αξιωματικά και εκπαιδευτικά ο τίτλος του Master υπήρχε υπάρχει και θα υπάρχει μέχρι να μας κόψουν τα πέντε έτη κι είναι στο χέρι μας να το κάνουμε ακόμη πιο ισχυρό. Μα καλά και γιατί άλλαξε;; Όπως είπε χωρίς αναστολές ενας ευγενικός Κύριος καθηγητής «Τώρα πια η σχολή μας έχει μεταπτυχιακά προγράμματα» και είναι και το φθηνότερο που υπάρχει στην «αγορά». Παύει λοιπόν να είναι θέμα εκπαίδευσης αλλά είναι πλέον θέμα «τσέπης»!
        Κι όμως αυτό δεν είναι το μοναδικό μας πρόβλημα. Καθώς το τμήμα μας αποφασίζει να μειώσει τα έτη σπουδών του , τα άλλα δύο τμήματα Μουσικών Σπούδων στην Θεσσαλονίκη και την Κέρκυρα παραμένουν ως έχουν υποβαθμίζοντας τελικά την αξία των δικών μας πτυχίων . Ποιά θα είναι η λύση για να μπορέσουμε να κάνουμε το πτυχίο μας ξάνα ισχυρό;; Μα φυσικά να πάρουμε ένα απο τα μεταπτυχιακά προγράμματα που δημιουργήθηκαν εντελώς τυχαία έχοντας σαν  τίτλους τις κατευθύνσεις που έχουμε στο προπτυχιακό και φυσικά κοστίζουν! (Για την ακρίβεια 1650 ευρώ το μεταπτυχιακό). Με λίγα λόγια σου λένε ότι θα τελειώνεις ενα τμήμα 4 χρόνων και για να μπορέσεις να έχεις κι εσύ το πτυχίο που έχει ο μουσικολόγος της Θεσσαλονικης ή ο μουσικολόγος της Κέρκυρας θα πρέπει να πληρώσεις για να πάρεις ενα μεταπτυχιακό. Και σιγά σιγά αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε πού το πάνε.
Βέβαια τελικά όλα είναι και θέμα τύχης όπως αναφέρει καθηγητής σε συζήτησή μας, καθώς έστω κι αν δεχτούμε ότι η τετραετία είναι για δίκο μας καλό η άμεση εφαρμογή της χωρίς κάποια χρόνια προετοιμασίας είναι απαράδεκτη αφού δεν μας επιτρέπει να ολοκληρώσουμε τις σπουδές μας όπως το είχαμε σχεδιάσει αλλά και να επιλέξουμε τα κατάλληλα μαθήματα για να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τα χρόνια του πτυχίου μας όσο καλύτερα μπορούμε. Από ότι φαίνεται όμως όλα αυτά είναι πολυτέλειες κι εμείς δεν δικαιούμαστε να έχουμε άποψη επί του θέματος!

Αγωνιζόμαστε:
·        ενάντια στην υποβάθμιση του πτυxίου μας
·        ενάντια σε δίδακτρα στα μεταπτυχιακά
·        ενάντια  σε κάθε απόφαση που λαμβάνεται για εμάς χωρίς εμάς!