8 Φεβρουαρίου 2013

κείμενο της ΣΑΦ/εαακ για το σχέδιο "Αθηνά" και την εφαρμογή του στη Φιλοσοφική (συγχώνευση των ξενόγλωσσων τμημάτων)



 ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ  ΤΩΝ ΞΕΝΟΓΛ. ΤΜΗΜΑΤΩΝ

ΟΧΙ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑ



Είναι ξεκάθαρο πια – ακόμα και για τους πιο δύσπιστους- ότι η δημόσια εκπαίδευση πλήττεται σε όλους τους τομείς,  με το πανεπιστήμιο να βρίσκεται στο κέντρο της επίθεσης και ότι, με πρόσχημα την κρίση, επιχειρείται κατάργηση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της Παιδείας.

Μετά, λοιπόν, τις πρωτοφανείς περικοπές φοιτητικών παροχών (περιορισμοί στη δωρεάν σίτιση και στέγαση, επικείμενο κλείσιμο εστιών, κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων) βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια νέα επίθεση του υπουργείου με τον πολιορκητικό κριό να ακούει αυτή τη φορά στο όνομα «Σχέδιο Αθηνά».

Τι θα φέρει το περιβόητο «σχέδιο Αθηνά»;


«Καλλικράτης» της παιδείας θα είναι στην πραγματικότητα το σχέδιο «Αθηνά» , παρά το ότι ο Αρβανιτόπουλος άλλαξε το περιτύλιγμα για να μη θυμίζει το νόμο εκείνο που έχει καταφέρει να φέρει τις δημοτικές υπηρεσίες (σχολεία μεταξύ άλλων πολλών) στα πρόθυρα της διάλυσης και τους εργαζόμενους στην «εφεδρεία», στη «διαθεσιμότητα», στην απόλυση. Έτσι, η «Αθηνά» έρχεται να φέρει:

·                    Κλείσιμο τμημάτων, ακόμα και ολόκληρων σχολών. Η «Αθηνά» θα κλείσει άμεσα, τουλάχιστον τέσσερα περιφερειακά πανεπιστήμια, και περισσότερες από 150 σχολές ανώτατης και ανώτερης τεχνολογικής εκπαίδευσης.
·                    Συγχωνεύσεις και δημιουργία νέων τμημάτων με ευρύ γνωστικό αντικείμενο που θα δίνουν πτυχία απαξιωμένα, πτυχία χωρίς αντίκρισμα.
·                    Μεγάλη μείωση των εισακτέων, αίτημα που υποστηρίζουν επίμονα και οι πρυτάνεις.
·                    Πέταγμα στο δρόμο και στην ανεργία χιλιάδων φοιτητών και εργαζόμενων- οι οποίοι θα χάσουν εν μία νυκτί τη δουλειά τους.
·                    Οικονομική επιβάρυνση των φοιτητών που αναγκάζονται να αλλάξουν όχι μόνο πόλεις αλλά συχνά και γνωστικό αντικείμενο στις σπουδές τους.


Και βέβαια το ότι σε αυτή τη διαδικασία κυρίως πλήττονται οι ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες είναι ενδεικτικό της αγοραίας και επιχειρηματικής αντίληψης που κυριαρχεί στην αναδιάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης, καθώς προκρίνονται μόνο όσοι τομείς θεωρούνται «αποδοτικοί».
Το  «σχέδιο Αθηνά» μας χτυπάει την πόρτα.
Μεταξύ πολλών άλλων καταργήσεων και συγχωνεύσεων σχολών προβλέπεται και η συγχώνευση όλων των ξενόγλωσσων τμημάτων της Φιλοσοφικής σε ένα ενιαίο τμήμα «ξένων γλωσσών» με 5 κατευθύνσεις (Αγγλικής, Γαλλικής, Γερμανικής, Ιταλικής και Ισπανικής Γλώσσας). Κάτι τέτοιο θα σημάνει όχι μόνο τη δραματική μείωση των εισακτέων και δεκάδες απολύσεις καθηγητών, αλλά και την πλήρη υποβάθμιση των σπουδών και του πτυχίου μας.
Πιο συγκεκριμένα, το γνωστικό αντικείμενο σε ένα τέτοιο τμήμα δεν μπορεί παρά να είναι συγκεχυμένο . Είναι αναμενόμενο επίσης να καταργηθούν οι υπάρχουσες κατευθύνσεις γλωσσολογίας, πολιτισμού κτλ  ενώ προφανώς έμφαση θα δοθεί στις κυριότερες κατευθύνσεις (π.χ. αγγλική), παραγκωνίζοντας τις υπόλοιπες. Το πτυχίο, τέλος, θα είναι κατά πολύ υποβαθμισμένο από τη στιγμή που είναι αμφίβολο αν θα εξασφαλίζει επάρκεια σε μια συγκεκριμένη γλώσσα.
Η απάντηση στη νέα επίθεση που δεχόμαστε 
θα πρέπει να είναι συλλογική.

Ο αγώνας μας για την προάσπιση του Πανεπιστημίου δεν μπορεί να είναι νικηφόρος αν δεν είναι συλλογικός και μαζικός. Από τη στιγμή μάλιστα που πολλά ακούγονται για περαιτέρω συγχωνεύσεις τμημάτων στη Φιλοσοφική (π.χ. Θεατρικό-Μουσικό), είναι απαραίτητο να σταθούμε όλοι ο ένας δίπλα στον άλλο, αλλά και στο πλευρό των καθηγητών και να καταδικάσουμε συλλήβδην κάθε προσπάθεια διάλυσης του Πανεπιστημίου, κάθε προσπάθεια υποβάθμισης των σπουδών μας.
Να αποτρέψουμε τα σχέδιά τους με κοινούς αγώνες!
Όλοι/-ες την Τετάρτη 13/2, 12:00 στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας στην Aula, για να πάρουμε αγωνιστικές αποφάσεις κατά της αναδιαρθρωτικής λαίλαπας!