8 Ιανουαρίου 2013

Αντί Καλής Χρονιάς… κείμενο της ΣΑΦ/εαακ



Χρονιά πολέμου φαίνεται πως θα είναι και το 2013 για την Ελλάδα. Χρονιά πολέμου με θύματα τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους νέους, τους συνταξιούχους. Ήδη οι διαθέσεις της τρικομματικής κυβέρνησης έχουν φανεί με την ψήφιση του Μνημονίου 3 λίγους μήνες πριν, που ήρθε να φέρει απολύσεις, περικοπές μισθών και άνευ όρων ιδιωτικοποιήσεις σε κοινωνικές παροχές και κυρίως στην υγεία και την παιδεία.


 Η επιχειρούμενη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας αποτελεί πρωτοφανή καταπάτηση των εργασιακών κεκτημένων και χτυπάει τόσο τους εργαζομένους όσο και τις μικρές επιχειρήσεις που απειλούνται με λουκέτο Το νέο φορολογικό σύστημα που κατατίθεται προς ψήφιση σε λίγες μόλις μέρες ακολουθεί την ίδια λογική βίαιου χτυπήματος των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων. Η κατάργηση των φοροαπαλλαγών για τα μικρά εισοδήματα σε συνδυασμό με τη ριζική αναμόρφωση της φορολογικής κλίμακας για πολύτεκνους, μισθωτούς και συνταξιούχους οδηγεί σε υπέρμετρες επιβαρύνσεις των νοικοκυριών. Την ίδια ώρα που πολιτικά στελέχη και μεγαλοβιομήχανοι συνδέονται άμεσα με σκάνδαλα διαφθοράς και φοροδιαφυγής(βλ Παπακωνσταντίνου και λίστα Λαγκάρντ).
Και η κατάσταση δεν θα καλυτερέψει καθώς ο φαύλος κύκλος δανεισμών-μέτρων-ύφεσης θα φέρνει το λαό σε ολοένα και μεγαλύτερη εξαθλίωση.

Τα χρόνια αυτά της μνημονιακής βαρβαρότητας έχουν σημαδευτεί όμως και από τους αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας. Και είναι αυτούς τους αγώνες που θέλουν να απονομιμοποιήσουν. Έτσι πλάι στις καταπατήσεις των εργατικών κεκτημένων, δεν χάνουν την ευκαιρία να πλήξουν και τα ίδια τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες. Πιο πρόσφατο παράδειγμα, η άρση του Πανεπιστημιακού άσυλου στις 28/12, η εισβολή των δυνάμεων των ΜΑΤ στο χώρο της ΑΣΟΕΕ, με την πρόφαση της πάταξης του παρεμπορίου, και η ακόλουθη κατάσχεση υλικού πολιτικών χώρων. Λίγες μέρες νωρίτερα, μια αντίστοιχη εισβολή είχε πραγματοποιηθεί στον αυτοδιαχειριζόμενο χώρο της Villa Amalias με πρόσχημα ανώνυμη καταγγελία για διακίνηση ναρκωτικών. Τόσο τα ευρήματα όσο και η απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων χωρίς καμία ποινική δίωξη αποδεικνύει περίτρανα ότι τέτοιου τύπου επιθέσεις αποβλέπουν μονάχα σε καλλιέργεια ενός κλίματος ιδεολογικής τρομοκρατίας του λαού και σε στροφή προς βίαιες μεθόδους άσκησης της εξουσίας.

Μέσα σε ένα τέτοιο τοπίο, η εύκολη επιλογή θα ήταν η ενσωμάτωση της ρητορείας για τον μονόδρομο των μνημονίων, της Ε.Ε και του ευρώ και  η πειθάρχηση στην κρατική καταστολή.  Όμως, ενάντια σε όσους μας θέλουν υποταγμένους, ενάντια σε όσους θέλουν να ορίζουν το μέλλον μας και τις ζωές μας, ενάντια σε όσους μας βάζουν τον έναν απέναντι στον άλλο, επιμένουμε να παλεύουμε συλλογικά και αλληλέγγυα.