Την περίοδο της εξεταστικής τα πανεπιστήμια της χώρας έλαβαν από το υπουργείο Παιδείας ένα προεδρικό διάταγμα το οποίο εξήγγειλλε την περικοπή των συγγραμμάτων. Η αρχή του κακού βέβαια είχε γίνει λιγο καιρό πριν, έστω και αν τότε μας είχε βρει ανυποψίαστους. Ας τα πάρουμε από την αρχή...
Σε πρώτο στάδιο το σύστημα ΕΥΔΟΞΟΣ δημιούργησε τη δυνατότητα στο υπουργείο να ελέγχει τον ακριβή αριθμό μαθημάτων που αντιστοιχεί στον κάθε φοιτητή.
Σε δεύτερο στάδιο ακολούθησε το εν λόγω διάταγμα σύμφωνα με το οποίο διατυπώνεται πλέον και ρητά η περικοπή των συγγραμάτων. Τώρα, θα δικαιούμαστε ένα δωρεάν βιβλίο για κάθε μάθημα. Για παράδειγμα στο μάθημα των αρχαίων ελληνικών θα παίρνουμε μόνο το αρχαίο κείμενο χώρις το βιβλίο της ερμηνευτικής ανάλυσης και την εισαγωγή. Θα αγοράζουμε δηλαδή τα αναγκαία για το κάθε μάθημα βιβλία.
Τι σημαίνει αυτό για τη Φιλοσοφική;
Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι κάτι τέτοιο είναι ξεκομμένο από τις ανάγκες των μαθημάτων μιας θεωρητικής σχολής, αλλά και από τις ανάγκες μας ως μελλοντικών εκπαιδευτικών. Είναι εκ των πραγμάτων αδύνατο να διαμόρφωσουμε σφαιρική άποψη για οποιοδήποτε θεωρητικό αντικείμενο μόνο με το βιβλίο του εκάστοτε καθηγητή.
Αυτή η οδηγία του υπουργείου αποτελεί πτυχή του νέου νομοσχεδίου ΔιαμαΝΤοπούλου που διαλύει κάθε έννοια δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του πανεπιστημίου. Η περικοπή συγγραμάτων απότελει το πιο λαμπρό παράδειγμα για το τι ακολουθήσει.
Δεν θα περάσει! Θα μας βρουν μπροστά τους!
Ο μόνος δρόμος για την εξασφάλιση των υλικών συμφερόντων περνάει μέσα από το δρόμο των γενικών συνελεύσεων. Όσο συναντιόμαστε, συζητάμε και αποφασίζουμε, με άξονα τις δικές μας ανάγκες, βρίσκουμε τον τρόπο να παλεύουμε ενωμένοι και να νικάμε.
Κάτω τα χέρια από τα βιβλία
Κάτω τα χέρια από τη Δημόσια-Δωρεάν Εκπαίδευση!