24 Ιανουαρίου 2011

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ...ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΑ ΜΕΤΩΠΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ!!!

Το 2011 “μπήκε” και μας βρήκε μπροστά στις τηλεοράσεις με τη βεβαιότητα πως αν επιχειρήσουμε να ευχηθούμε “Καλή χρονιά”... ούτε εμείς δε θα το πιστεύουμε. Τον τελευταίο καιρό βιώνουμε μια πρωτόγνωρη επίθεση σε μισθούς και συντάξεις, λαϊκά δικαιώματα και κεκτημένα, τις περιβόητες “θυσίες” για την οφθαλμαπάτη της επερχόμενης ανάκαμψης. Ο καινούριος χρόνος ξεκίνησε με την υπόσχεση ότι τίποτα δε θα μείνει όρθιο. Οι αγώνες των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, η αντίσταση των κατοίκων στην Κερατέα για τη δημιουργία Χ.Υ.Τ.Α. στην περιοχή τους ,η ένταση της καταστολής με αποκορύφωμα το θάνατο ενός 7χρονου κοριτσιού ρομά από αστυνομικό της ομάδας ΔΙΑΣ στο Μενίδι.Η επίθεση της κυβέρνησης μέρα με τη μέρα επεκτείνεται και σε έναν νέο τομέα.


...Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Στα πλαίσια της πολιτικής της ισοπέδωσης, πριν μερικούς μήνες, η κυβέρνηση ξεκίνησε ένα “παιχνίδι” με στόχο τη διάλυση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης με έναν νέο νόμο. Το ΠΑΣΟΚ και η “σιδηρά κυρία” του, ΔιαμαΝΤοπούλου, έκαναν σαφείς τους στόχους τους ήδη από το κείμενο διαβούλευσης, το οποίο από τη στιγμή που κατατέθηκε απορρίφθηκε σύσσωμα από την εκπαιδευτική κοινότητα.

ΣΕ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ;

(παραθέτουμε τα ακριβή κομμάτια του κειμένου διαβούλευσης, όπως αυτό έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπ.Παιδείας.)

1. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΝΟΙΑΣ ΤΟΥ ΠΤΥΧΙΟΥ.

«1) Εφαρμόζεται πλήρως το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πιστωτικών Μονάδων, με τη σχετική κλίμακα βαθμολογίας...

2) Θεσμοθετείται το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων Ανώτατης Εκπαίδευσης...»

Το πτυχίο δεν θα είναι πια ενιαίο και με τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα για όλους. Αναιρείται δηλαδή κι η δυνατότητα των αποφοίτων στην αγορά εργασίας να διεκδικούν συλλογικά τα δικαιώματά τους, με βάση το πτυχίο τους.

Μετατρέπεται σε μία απλή βεβαίωση, διαφορετική για τον καθένα,(ανάλογα με τις πιστωτικές μονάδες που θα κατάφερει να συλλέξει κατά τη διάρκεια της φοίτησής του) που θα περιέχεται σε έναν ατομικό φάκελο προσόντων που θα χτίζεται δια βίου. Δια βίου δλδ θα κυνηγάμε πιστοποιητικά και σεμινάρια..

2. ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

«…μετάβαση από το σημερινό σύστημα διοίκησης σε αυτό της διοίκησης από δύο όργανα με διακριτή σύνθεση και αρμοδιότητες. Για τα Πανεπιστήμια τα όργανα αυτά είναι η Σύγκλητος και το Συμβούλιο Διοίκησης.»

Στη δικαιοδοσία της Συγκλήτου απομένουν μόνο αυτά που αναφέρονται ως “ακαδημαϊκά ζητήματα” - το εβδομαδιαίο πρόγραμμα μαθημάτων και εξεταστικών- ,ενώ παράλληλα αφαιρείται η έστω τυπική δυνατότητα των φοιτητών να συμμετέχουν σε αυτή.Η διοίκηση μεταφέρεται σε εξω-πανεπιστημιακά στοιχεία - μια επιτροπή του υπουργείου Παιδείας και Ευρωπαίων συμβούλων αλλά και “μάνατζερ” και στελέχη επιχειρηματικών ομίλων.

3. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑ-ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ - ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ

Η μέχρι τώρα ενιαία κρατική χρηματοδότηση θα εξαρτάται πλέον από κάποιους δείκτες αξιολόγησης ,τους οποίους θα καθορίζει το υπουργείο. Παράλληλα τα ίδια τα ΑΕΙ θα αναλαμβάνουν την αναζήτηση χορηγών. Αυτό δεν είναι καθόλου αθώο γιατί ο κάθε ιδιώτης που θα βάζει τα χρήματα του θα έχει και ιδιαίτερες απαιτήσεις για τα μαθήματα, ποιες σχολές θα κλείσουν και ποιες θα ανοίξουν, ανάλογα με τις απαιτήσεις της αγοράς.Να σκεφτούμε τι κινδύνους εγκυμονεί αυτό για τις θεωρητικές σχολές...

4. ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ (ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ,ΑΠΟΥΣΙΕΣ
ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ)

Βάσει του κειμένου διαβούλευσης κάθε ίδρυμα πρέπει να συντάξει εσωτερικό κανονισμό, ο οποίος θα ορίζει όλες τις παραμέτρους των διαδικασιών εξέτασης, φοίτησης και οργάνωσης των σπουδών.
Πρόκειται για τον Πρότυπο Εσωτερικό Κανονισμό δηλαδή, ο οποίος μιλάει για διαγραφές φοιτητών, πειθαρχικά Συμβούλια, αλυσίδες μαθημάτων ή αλλιώς προαπαιτούμενα (πχ ΑΝ ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΛΑΤΙΝΙΚΑ Α ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΛΑΤΙΝΙΚΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥ ΕΞΜΗΝΟΥ) απουσίες κλπ. Αναιρούνται στην ουσία εν μια νυκτί δικαιώματα και ακαδημαικές ελευθερίες που κατακτήθηκαν μέσα από τους αγώνες του φοιτητικού κινήματος.

Από την πρώτη στιγμή παρουσίασης του νομοσχεδίου αυτό καταδικάστηκε από ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα. Η κυβέρνηση και το υπουργείο βρήκαν απέναντί τους ακόμη και τον άλλοτε πιστό σύμμαχό τους , τους καθηγητές. Οι φοιτητές βγήκαν μαχητικά στους δρόμους για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα τους τόσο με δικές τους πορείες όσο και στο πλευρό των εργαζομένων.

Το Υπουργείο απέφυγε να κάνει εξαγγελίες και στις διεκδικήσεις μας απάντησε με ξύλο και δακρυγόνα.Στις 15 Γενάρη ωστόσο λήγει η διαβούλευση και θα υποχρεωθεί να καταλήξει σε κάτι πιο συγκεκριμένο. Είναι πολύ πιθανό και σύνηθες να επιχειρήσει να αλλάξει στην πορεία επιμέρους διατάξεις και για να συνάψει συμμαχίες εντός και εκτός του Πανεπιστημίου έτσι ώστε να μπορέσει να περάσει το νόμο σε ανύποπτο χρόνο. Ακόμη και μέσα στην εξεταστική! Περίοδος αδράνειας για τους φοιτητικούς συλλόγους...
Ξέρουμε ότι όσο κι αν προσπαθήσουν να “καλλωπίσουν” το νόμο ο στόχος τους παραμένει ο ίδιος!!!

Μέσα από τα μόνα νικηφόρα μέσα οργάνωσης και πάλης, τις Γενικές μας Συνελεύσεις, έχουμε χρέος να είμαστε έτοιμοι με καταλήψεις και με πορείες να θέσουμε έναν ισχυρό πολιτικό εκβιασμό στην κυβέρνηση.

Όσα επιδιώκουν, για μας είναι κόκκινη γραμμή και δεν είμαστε διατεθειμένοι να διαπραγματευτούμε το μέλλον μας με καμία κυβέρνηση και κανένα υπουργείο. Δεν θα επιτρέψουμε την κατάθεση αυτού του νομοσχεδίου. Έχουμε γνώση ότι όσο συναντιόμαστε, συζητάμε και αποφασίζουμε, με άξονα τις δικές μας ανάγκες, βρίσκουμε τον τρόπο να παλεύουμε ενωμένοι και να νικάμε.

  • ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ-ΕΚΤΡΩΜΑ!!!
  • ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ!!!
  • ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΙΟ ΤΑ ΠΤΥΧΙΑ!!!